Recepten

Admin / June 22, 2016

Een ander, zeer positief, punt van Indonesië dat veel Nederlanders aanspreekt is de keuken. De Indonesische keuken is heel erg uitgebreid en heeft zowel pittige als milde recepten. Hieronder zal ik een paar van mijn favoriete recepten laten zien.

  • Sambal Goreng Tempeh Kering, bereidingswijze: Snijd de tempeh in blokjes. Snijd tempeh_keringvervolgens de knoflook fijn en de lomboks in schuine repen. Plaats een wadjan op het vuur met genoeg olie en bak de tempeh goudbruin. Laat het uitlekken. Bak vervolgens de lomboks en de knoflook goudbruin in de wadjan met behulp van voldoende olie. Voeg, naar smaak, asem, daun salam bladeren, gula jawa, zout, sambal oelek, trassie en water toe. Voeg de tempeh en bawang goreng toe zodra de gula jawa gesmolten is en je bent klaar om het gerecht te serveren.
  • Risolles, bereidingswijze: Voeg het gehakt of de garnalen toe aan de, in de boter gebakken, uien. Daarna kun je de prei of selderie en bawangblaadjes toevoegen. Breng het geheel op smaak met kruiden, peper, risolleszout, nootmuskaat en een snufje suiker. Voeg het meel aangemengd met water of bouillon toe aan de vulling en zorg dat de substantie ragoutachtig wordt. Maak een beslag voor de korst en bak hier flensjes van die zo dun mogelijk zijn. Vouw de flensjes dicht nadat je een eetlepel vulling hebt toegevoegd. Na het vullen dip je de flensjes door geklopt ei en paneermeel, in deze volgorde. Herhaal tot je het gewenste resultaat hebt. Bak het geheel in slaolie en warm het in de oven op.
  • Rengginang, bereidingswijze: Laat de kleefrijst ongeveer 3 uur weken in een bak met water. Lek het daarna goed uit. Zet een stoompan met water op het vuur en doe de kleefrijst erin wanneer het water kookt. Stoom het in ongeveer een half uur halfgaar en houd het daarna apart. Maal de knoflook goed fijn met een apparaat. Breng vervolgens 250 ml water aan de kook. Voeg de fijngemalen knoflook, trassi en zout toe aan hwingko babatet water. Hetzelfde geldt voor de rijst die je apart gehouden hebt en blijf het mengen totdat al het vocht is opgenomen door de rijst. Stoom het gaar. Vorm het tot ronde en platte koekjes met een diameter van 4 tot 5 centimeter. Laat het een dag drogen. Gebruik olie om een wadjan te verhitten en frituur de koekjes gaar.
  • Wingko Babat, bereidingswijze: Begin met het voorverwarmen van de oven op 175°C. Meng
    daarna de kokos, het ketanmeel, de suiker en de vanillesuiker in een kom. Roer er 2 grote eieren doorheen en voeg naar smaak zout toe. Roer lauw water door het beslag totdat het mooi glad is. Leg het beslag op een vel bakpapier in de oven. Laat het 40 tot 45 minuten afbakken. Als dit gedaan is hoef je het alleen nog maar te laten afkoelen en snijden.

Dit zijn slechts een paar van mijn favoriete gerechten, maar natuurlijk zijn er veel meer. Ben je nieuwsgierig geworden? Misschien kun je dan eens langsgaan bij een Indonesische supermarkt of in een Indonesisch restaurant. Je zult er geen spijt van krijgen en zeker eens terug willen komen!