Cultuur

Admin / June 22, 2016

De Indonesische cultuur is vormgegeven door een lange interactie tussen de cultuur van decultuur in indonesie

oorspronkelijke inwoners en verschillende buitenlandse invloeden. Het land ligt centraal langs oude handelsroutes tussen het Verre Oosten, het zuiden van Azië en het Midden-Oosten. Dit heeft ervoor gezorgd dat culturele rituelen in het land sterk beïnvloed zijn door een groot aantal religies, waaronder het Hindoeïsme, Boeddhisme, Confucianisme, de Islam en het Christendom, welke allen sterk vertegenwoordigd zijn in de grote handelssteden. Het resultaat hiervan is een complexe culturele mix die sterk afwijkt van de originele inheemse cultuur.

De Westerse cultuur heeft Indonesië sterk beïnvloed op het gebied van wetenschap, technologie en modern entertainment als televisieprogramma`s, films en muziek, maar ook politieke systemen en problemen. India in het speciaal heeft veel invloed gehad op Indonesische films en muziek. Een populaire muziekstijl is de ritmische dangdut uit India, die vaak gemixt wordt met Arabische en Maleisische folklore muziek.

Ondanks deze vele invloeden uit andere culturen, bestaan er nog afgelegen Indonesische regio`s waar de unieke inheemse cultuur nog gewaarborgd wordt. Inheemse etnische groepen als Mentawai, Asmat, Dani, Dayak, Toraja en vele anderen voeren nog steeds hun etnische rituelen uit, volgen tradities en dragen traditionele kleren.

Van de Indonesische eilanden, zijn Java, Sumatra en Bali de meest muzikale. De traditionele muziek van deze eilanden is de gamelan.

De Indonesische dans reflecteert de diversiteit van de cultuur van etnische groepen die samen het land van Indonesië vormen. Micronesische herkomst en Melanesische dansvormen van de verschillende stammen zijn zichtbaar, net als invloeden van Aziatische buurlanden als India, China en het Midden-Oosten tot aan Westerse Europese stijlen die door kolonisatie invloed hebben uitgeoefend. Elke etnische groep heeft zijn eigen onderscheidende dans, dit zorgt ervoor dat Indonesië in totaal meer dan 3.000 originele dansen kent. Toch kunnen al deze dansen opgesplitst worden in drie tijdperken; het Prehistorische tijdperk, het Hindoeïstische/Boeddhistische tijdperk en het Islamitische tijdperk. Ook kan het in twee stijlen worden opgesplitst; de folklore dans en de court dans.

De theaterwereld is in Indonesië nauw verworven met de danswereld. Wayang, dit is de Javaanse, Sundaanse en Balinese poppenkast, toont verschillende mystieke legendes als Ramayana en Mahabharata en vele anderen. Wayang Orang is een traditionele Javaanse dans drama gebaseerd op Wayang verhalen. Verschillende Balinese dans drama`s kunnen ook worden aangemerkt als traditionele Indonesische drama`s.

Natuurlijk is de cultuur veel uitgebreider dan ik hierboven beschreven heb. Als je alleen al denkt aan de gastvrijheid en de lekkere recepten waar ik het eerder over had. Het land heeft zoveel cultuur dat je alleen door erheen te reizen een goed beeld krijgt van hoe het er echt aan toe gaat. Sowieso ben ik geen fan van reisgidsen, omdat die toch een vertekend en erg persoonlijk beeld van de schrijver schetsen. Het moment waarop je het beste kunt gaan is ook erg persoonlijk. Het klimaat is namelijk tropisch en je zult dus het hele jaar door in principe mooi weer hebben. Natuurlijk zijn er ook vaak tropische regenbuien waarbij het pijpenstelen giet, maar je gewoon in de regen kunt dansen omdat het nog steeds warm is.